My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Thursday, September 22, 2011

4 Perkara Best Tentang London Bagi Aku

Hari Isnin nie bersamaan dengan 26th September 2011, aku akan kembali ke London untuk melangsaikan tahun terakhir aku di London School of Economics (LSE) dalam Degree Accounting and Finance. Kalau ikutkan hati, memang aku lagi suka lepak-lepak kat Malaysia sambil menggemukkan badan tapi tu la. *Ahahahaa* Ramai jugak rakan pembaca tanya : apakah yang best kat London? Aku sendiri pun tak sure sangat apa yang menarik pasal London sebab aku dah terbiasa dengannya dalam kehidupan seharian. Tapi korang boleh jer untuk search entri-entri aku sebelum nie yang banyak bercerita pasal London, UK dan juga Eropah. Oh ya, bagi aku ada empat benda yang cambest pasal London or UK nie yakni :


london best carboot sales
>Mari pulang ke LSE untuk sambung belajar kembali : Yeehaa!!<


No.01 Pasal London Aku Suka : London School of Economics (LSE)
Perkembangan Idea : Ada seorang pembaca yang identiti dirahsiakan pernah bertanya soalan di shoutbox : Ko study aner? Tak pernah dengar pun nama universiti ko tu! : gitulah lebih kurang soalannya. Walaupun universiti aku kurang dikenali tapi aku tetap sayang LSE. Berdasarkan University World Rank this year, LSE berada tempat ke-64 seluruh dunia. Selain itu, LSE jugak antara leading university untuk social science punya bidang and untuk course aku yakni Accounting and Finance, LSE adalah yang keenam terbaik di dunia. Tapi sebenarnya aku tak kisah sangat ranking sebab yang penting, aku just ada 8 jam lecture dan 4 jam kelas sahaja per week. Jeles tak korang?! *wakakakaaa!!*

No.02 Pasal London Aku Suka : Internet Speed Laju
Perkembangan Idea : Bagi korang yang di rumah guna servis Unifi daripada TM, begitulah lebih kurang kelajuan internet di London. Bagi aku yang takda perkhidmatan internet di rumah dan selalu pergi online di Public Library Kuala Terengganu, aku memang berpuas hati dengan internet nie. Lagipun aku selalu jugak download movies, layan Variety Shows Korean, bukak YouTube dan anything bermanfaat dengan internet nie. Kalau takda internet, memang aku confirm tak tahu nak buat apa : masa pun membazir. Ahakz!!


london best carboot sales
>Suasana carboot sales di St Augustine yang biasa aku gie lepak<


london best carboot sales
>Ada banyak pilihan charity shops yang tunggu untuk dijejaki semua<


No.03 Pasal London Aku Suka : Carboot Sales dan Charity Shops
Perkembangan Idea : Sesiapa yang tinggal di UK ataupun datang melawat UK memang patut kena singgah carboot sales nie. Walaupun carboot sales di tengah bandar London tidak sebesar dan semeriah seperti di luar London, aku still akan spend weekend aku di sana mencari bebarang murah. Yang bestnya pasal carboot sales adalah korang confirm akan jumpa banyak bebarang branded dengan harga yang okay. Selain carboot sales, charity shops pun bertimbun-timbun di London nie dan aku selalu gak usha-usha : kut-kut dapat jumpa good deals. Contohnya kasut Adidas aku hanya 2 pound sahaja yakni RM10. Murah kan?! (^_^)/

No.04 Pasal London Aku Suka : Ebay.co.uk
Perkembangan Idea : Selain daripada carboot sales dan charity shops, eBay.co.uk merupakan sumber bebarang branded murah aku jugak. Terdapat banyak pilihan barangan di website nie dan hampir semua keperluan seharian aku dapatkan di sini termasuklah buku, pakaian, kasut dan bermacam-macam lagi. Kekadang aku jual bebarang ataupun pakaian yang aku dah tak nak kat eBay.co.uk nie dan dapatlah sedikit keuntungan sambil clear bebarang tak perlu. Oh ya, selalu jugak aku beli items di carboot sales dan charity shops dan pastu aku jual di eBay nie. Untung lah jugak!!


london best carboot sales
>Hasil daripada carboot sales : 33 CD PS2 Ori pada harga 45 pound<


london best carboot sales
>Tapi pape kes pon : favret aku tetap eBay.co.uk<


Inilah antara perkara-perkara best yang aku dapat fikirkan pasal London buat masa sekarang. Mungkin ada banyak lagi perkara-perkara, peristiwa-peristiwa dan anything yang best pasal London telah aku sharekan dalam entri-entri sebelum nie. Bagi sesiapa yang rasa nak datang ke London ataupun UK, pastikan korang tak lupa untuk menyerbu any carboot sales yang ada yerk. Papepon aku meminta jasa baik rakan pembaca semua untuk doakan agar aku dapat sampai ke London dengan selamatnya dan segala urusan di sana akan berjalan dengan lancar. Aminnn!!


*Tadi aku pergi melawat empat open house : TNB, Polis, Muzeum dan juga PAS*
[Tinggal saki-baki beberapa hari lagi sebelum balik London : kena start packing nie]

41 comments:

Anonymous said...

nak komen la. haha.. yang pasal LSE tu aku setuju. orang Malaysia kan dh besa uni pemes kt UK tu je terbayang oxford. pdhal byk ag uni hebat2 kat UK nun kn? tu pun aku tau secara taksengaja sbb mostly lecturer aku UK punye products. leeds,UCL, southampton etc. kalo tak, aku pun mmg tak amek kisah pun uni ape yang ada kt UK tu. hehe.sgt limited kn aku punye general knowledge.

encik london, gud luck for ur final year ;)

kueh bakar said...

umno xdok ker? haha

Syairani Tarmizi said...

wahh..bestnye..
blog ni dah ada dalam bloglist blog kiter.. Jom terjah..

http://syairanitarmizi.blogspot.com/

erlina said...

ouhh ini ke bes nye,,ha dnga pon bes hahaha :P bab duit tu la :P

Rara. said...

waaaa, best gila kan? bole sambung study kat london. hehehe! jeles2 :)

goodluck also for final year :)

Syahirah Suhaili said...

bez nyer..hoho..adiela sendiri skarang tgh dilemma nak sambung study overseas..takut pon ada..takot lmbt adapt dgn cara idup..haha..mula2 study sana,takot x?

ruggedmom said...

masa ke London dulu tak jumpa pulak car boot sales ni. Masa tu tak terfikir pulak nak gunakan internet cari tmpt tu tapi charity shop mmg best

cik asam jeruk said...

wah londonnnnn..nak pegiiii.one of my dream place to go :)

Syafiq said...

Sangat best!!!

said...

carboot sales tu bestlaa! rase macam nak menyorok dalam bagasi awok ikot pegi london. Haha

Ijah EmoTemo said...

haih seronok nya!

myra abdullah said...

wah,bilelah dpt pergi sane kan.-_-

forever yours said...

seronok nyer. dulu dpt offer g overseas tapi terpksa lps kan coz fmly tak kasi. but here pun dah cukup bagus. haha good luck :)

Karra Aziz said...

wahh,inspire envee ni! smpi ati org tu xknal LSE.ampeh.LSE tu sntiasa melekat kat wall meja study ai tau :)
inspiring ni,same koss lak.macehh! :D

A.I.N.S.Y.A.H said...

jelesssssss ;(

c i k a n a said...

wahhh..course accounting n finance..
sy pn stdy kos accounting gak tp xdela layak nk g oversea..huhu..

Phat said...

wah menarik la car boot sales tu..nanti blk msia jgn lupa byk sevenier untuk aku hehehehe..semoga semua nya selamat bro

M Firdaus Mohd said...

pergh, best gila study kat luar negara.

suhailaselaginella said...

wah..sgt menarik..ingtkan kat sane semua bnda mahal..rupenye ade yg murah jugak..hihihi..all da best in ur final year dan semoga selamat sampai kat london t..^_^

hanabunga said...

untungler dok overseas :)

arin cat said...

ok best! jumpa sana next month! ill be there :)

ctk said...

bes tul dapt g oversea ka..ct pon amek account..lau bijak,memang da sampai sane da ct..hehehe

eh, tlg survey nset murh2 adew x? hahaha

Pharmalif said...

gud luck bro! all the best in your study.

Amyra Azhar said...

wah! mcm2 ada!
cayah la bro :D

DsCaRNiA said...

wahh.. Nanti sape2 sampai London, boleh la Haffiz guide ;)

hazirah kasimon said...

ska car boot sale jga! kat uum pernah di wat cr boot sale tu..harge memg mabeles n brg bes gk

Huzniey Saad said...

wahh.. mcm best je stdy sna. nmpk gya kna stdy hard ni. ikut jejak admin haha

Azwa Azee said...

Good luck org perantau..;)

Alin Marlini said...

bestnyer...

Adinda Amy Sensei said...

selamat maju

Nafisah Ruslan said...

dulu kakak saya belajar di southampton, uk.. hehe

ku-cit said...

dulu sy pon blaja kat LSE ni jugak...tp sygnya semuanya dlm mimpi aje...sedey2....

kak ina kl said...

tentu dah selamat sampai di sana. auntie ingatkan kamu lambat lagi nak balik. semuga kamu membawa balik ijazah yang di impikan itu

aminto said...

wah besh nyer mcm nk smbung jgk la dekat sne blaja. :)

naiemah_ramli said...

bertuah org stdy lua ngara ha ^^
gud luck

ini aku? said...

patut la ada visitor dari london. hahaha

Hunnym Syot 美智子 said...

best laa dye! :)
gud lux disana !!

Pinkypicasa said...

Best blh study sna! smbil study, blh jln2. Kita ni tah bile2 boleh gi sna. Saje2 pi, jgn hrp, mana nak dpt duit yer.

nAMe yaNG PaNjANg RosIaHaNiN ZahARi said...

best je bunyi enth bila nk smbg kt oversea ni...nk tgk dunia2 org jga.....sy stdy kt local...tpi pglman stdy d mne2 pon akn tphat lh dlm ati...

hajar said...

Wah...sgt bermanfaat sbb sy akan ke sana 24-29 september 2013 ni...mmg byk info dlm your blog.thank you very much...xyahla beli bju kt cni byk2...terima kasih saudara..

Nyak Faridah said...

salam.. nak tanye nie,,
petronas taja tak kalau nak ambik program economics kat LSE??

    Related Posts with Thumbnails