My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Thursday, November 17, 2011

Hari Terakhir di Barcelona : Hari Terakhir di Sepanyol

Dah seminggu lebih blog aku berada dalam silent mode memandangkan aku tengah sibuk dengan urusan di LSE sekarang. Lagipun besok aku ada group presentation dan tetiba aku terpilih as group leader untuk meng-lead tiga orang British girls. Awesome tak aku? Ahakz!! Oh ya, dah lama jugak kiranya aku tak update korang semua dengan kisah perjalanan aku merentasi Sepanyol bersama member-member aku pada bulan April lepas. Selepas dah habis tour Malaga, Cordoba, Granada dan Sevilla : kitorang terus ke Barcelona pulak. Memandangkan kisah dua hari pertama dah pun aku kongsi sebelum ini; maka inilah last chapter perjalanan kisah kitorang di Barcelona dan Sepanyo April lepas. Yeehaaa!!


barcelona attractions
>Gambar intro hari ketiga di Barcelona<


barcelona attractions
>Daripada puncak di Palau Sant Jordi : Bandar Barcelona<


barcelona attractions
>Posing macho sikit daripada dua orang sebahagian daripada team<


barcelona attractions
>Budak budget macho : sila fokus bahagian perut!!<


barcelona attractions
>Berbaju hijau di dalam kehidupan yang penuh hijau<


barcelona attractions
>Member aku bernama Haziq nak jugak join aktiviti MSSM nie<


Memandangkan hari nie merupakan hari terakhir di Barcelona, maka kitorang kena kemas semua bebarang kitorang dan ready untuk check out daripada hostel. Semasa aku tengah kemas bebarang dan member-member aku yang lain pergi mandi, tetiba dua orang girl Korea approach aku tanya pasal Hard Rock Café Barcelona. So, berbunga la kejap aku jawabnya. *hik3!!* Papepon kitorang check out daripada hostel tetapi kitorang tinggalkan bebarang kitorang di locker yang telah disediakan memandangkan agak berat untuk dibawa jejalan. Sasaran pertama kitorang pada pagi terakhir nie adalah Palau Sant Jordi. Palau Sant Jordi adalah satu kawasan yang terletak di atas bukit dan merupakan area utama semasa Sukan Olimpik di Barcelona 1992. Awesome kan?! (^_^)/


barcelona attractions
>Tinggalkan sepatah dua kata dekat hostel pas check out<


barcelona attractions
>Jelas nyata di hadapan : berada di Stadium Olimpik Barcelona<


barcelona attractions
>Palau Sant Jordi representative kitorang berdua nie<


barcelona attractions
>Ini pulak gambar di Park Guell yang terlepas pandang sebelum tu<


barcelona attractions
>Hanya aku yang berani buat camnie di tengah Bandar Barcelona<


barcelona attractions

>Inilah yang akan kitorang cuba daki yerk<


Sebenarnya takda apa sangat yang menarik di Palau Sant Jordi nie melainkan ia trletak di atas bukit dan kitorang boleh tengok Barcelona daripada atas. Selain itu terdapat jugak binaan-binaan menarik di sekitar kawasan tersebut. Kitorang terus conquer kawasan setempat dan terjumpa Stadium Olimpik yang merupakan Stadium Espanyol FC sekarang. Memang Olympic Stadium nie dibuka untuk orang ramai dan semasa kitorang datang, aktiviti sukan style MSSM tengah dijalankan. So, ramailah teenagers tengah bertanding. Kitorang spend masa agak lamalah di kawasan Palau Sant Jordi : lebih kurang sampai tengah hari. Pas dah puas hati bergambar, kitorang target untuk ke Park Guell : buat kali kedua selepas dah pergi pada hari sebelumnya.



barcelona attractions
>Nampak tak senibina Park Guell punya lizard tu?<


barcelona attractions
>Wan Harun sebagai Duta Barcelona tunjuk muka<


barcelona attractions
>Ini adalah permandangan ketika aku berada di dalam stadium<


barcelona attractions
>Bukti jelas dan nyata bahawa kitorang dah sampai sini<


barcelona attractions
>Masih lagi sekitar Park Guell punya senibina<


barcelona attractions
>Inilah lizard yang menjadi tumpuan utama pengunjung di sini<


barcelona attractions

>Nak tak nak kena bergambar jugak dengan lizard gergasi nie<


Tujuan kitorang ke Park Guell lagi sekali sebab kitorang terlupa untuk melawat satu lagi attraction utama yang terletak berdekatan dengan area tersebut pada hari sebelumnya. Orang cakap : kalau tak pergi tempat nie, memang tak sah datang Barcelona. So, nak tak nak kena pergi jugaklah jawabnya. Ahakz!! Di Park Guell kitorang dihiburkan dengan pemuzik jalanan dan jugak penjual baju-baju Barcelona yang murah yakni hanya 5 Euro sehelai. Murahlah tu kiranya kan?! Sedar tak sedar hari dah pun hampir petang dan kitorang terus bergegas kembali ke hostel untuk ambil bebarang kitorang. Lagipun takutlah jugak kalau tertinggal flight kembali ke London sebelah malamnya. Tetapi pas dah ambil bebarang kat hostel, kitorang tersinggah di sebuah kedai : kedai paella!!


barcelona attractions
>Di dalam kedai yang menjual Paella : penuh dengan kesenian<


barcelona attractions
>Paella seafood kitorang : nyummy!!<


barcelona attractions
>Dah tak sabar nak terjah Paella Seafood nie<


barcelona attractions
>Akhirnya beginilah nasib Paella Seafood kitorang : licin!!<


barcelona attractions
>Kasi promo sedikit kat kedai Paella yang sedap<


barcelona attractions
>Walaupun travel sejauh mana : sembahyang jangan dilupakan<


barcelona attractions
>Barcelona pada waktu malam : permandangan dari dalam flight<


Paella merupakan makanan tradisi Barcelona : macam nasi la kut lebih kurang. Memandangkan masa yang suntuk, kitorang makan secepat mungkin dan baru jelas terasa the feel of Barcelona. Airport yang terletak di luar bandar Barcelona dapat kitorang sampai dengan menggunakan train yang memang awesome punya efficientlah. Dan lebih kurang jam 10.00 malam, kitorang bertolak pulang ke London selepas seminggu lebih pusing-pusing jejalan tour Sepanyol. Alhamdulillah! Perjalanan satu Sepanyol berjalan dengan lancar. Bagi sesiapa yang berminat, lehlah rujuk entri-entri aku sebelum nie untuk tau kisah aku di Malaga, Nerja, Granada, Cordoba, Sevilla, Barcelona Hari Pertama dan juga Barcelona Hari Kedua. Yeszaaa!!


*Dah dekat pukul 12 malam tapi aku still tak dapat nak tidur sebab kerja banyak*
[insyAllah kalau takda apa-apa : nanti bulan December kita akan terjah Turkey pulak]

30 comments:

FaKArePa!n said...

best nya leh travel..

.: iEyLa :. said...

waahhh...bestnye g travel.. ;)

ReYnn said...

perghh...

Peri PiA said...

teringin nak rase paella ,yums penah tgk chef wan n martha stewart masak

kuali masak,care masak paella tradisional unik

waaa nak ke turkey pulak

Syafiq Ahadin said...

turkey!!!!! wow!!! best!!!!!!!!!!!!!
btw, makanan halal dah sangat senang kan nak cari. ni smangat ni nak p!! yeah!!

blog-tips-kurus said...

itu bukan cicak tokek kan? :)

Nurul ain said...

wahhh... bestnya...
Inspirasi Nurul Ain

c'axoera said...

lom sampai sana lagi...inshallah nnti :')

Cik tikah said...

makanan seafood dia mmg seafood btl! hehe..

Fabulous Me said...

Best eh

Amierah Nabillah said...

bestnya! :D part solat tu, suka :')

Nazri Razra said...

Menariknya tempat tuuu,, haii.. bila la nak sampai ke Barcelona ni..

nasha sanza said...

seronoknya dan cantik tempat tu...

Mia Meymi said...

bestnye..tmptnye pn cntik..tak rugi klau pegi..

ShahzCudin said...

peh! bace entri ni smpi terasa btol smpi sana plak..haha

najihatussolehah said...

huhu...bestnye

..ika itu aku.. said...
This comment has been removed by the author.
..ika itu aku.. said...

untug laa duk oberseee...hihihi

laskar pelangi said...

tengok gambar tu semua.jelesnyeeee..ei! best nya korang..

BlogS of Hariyanto said...

kisah perjalanan yang menarik kawan, hope someday i can visit this place too :)

naiemah_ramli said...

bestnya.. ^__^
jeles eh...

snf said...

seeeroonokknya!!.nie yg jelesss..ada ole ole x dr barca & spain? heee

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

pehhhh . sangat lah best :)

.: mama lynn :. said...

seronoknya daat merantau jauh ke sana..... hehehe teringin nak mejejak kaki ke sana namun buat masa skrg boleh berangan je la

Putry Rel Kereta Api said...

jelez..jelezz.. :)

Teenager Housemaid said...

wahh bestnye dpt pergi sane..:)

dEyda Mahamad Arsad said...

sambil membaca sambil cipta awan2..bila agaknya boley tgal jejak disana...ouh~~~

My Mom's Diary said...

as salam. bestnya travel sana sini...paling jauh MMD sampai ialah London, itupun tahun 1990. ada 2 cousins kat sana, South London dan Mancester.

♥♥uNie FaRaHaNi♥♥ said...

serius sgt jelous dengan long haffiz sebab anda dapat ke sepanyol..teringin pergi ke sepanyol terutama cordova ^___^

farahnas irina said...

Selamat ker korang berjalan ke barca...?
X ramai pickpocket ker?
Kawan iouls pi whole family kene rompak...
Rasa seram jaaahh nak travel pi sana next year...

    Related Posts with Thumbnails