My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Wednesday, February 22, 2012

4 Tempat Shopping Best di London United Kingdom

Dah nak dekat dua bulan rasanya aku tak update blog langsung sebab terlampau busy dengan urusan interview kerja dan sewaktu dengannya. Untuk pengetahuan korang semua, aku baru sahaja langsai dengan PETRONAS Structured Interview untuk apply kerja di PETRONAS Malaysia dan juga Assessment Centre PwC London untuk apply kerja di London, UK minggu lepas. Sekarang nie aku still tengah apply beberapa position kerja lain; samada di London ataupun di Malaysia. Itu yang cam takda masa sangat nak update blog nie. Ahakz!! Papepon, ahad lepas aku terserempak dengan salah seorang pembaca blog aku dan terus terasa nak update blog nie. Oh ya, ramai jugaklah yang plan nak datang bercuti di London masa Spring nanti dan most of them tanya pasal kat mana nak shopping. Memang aku dah banyak tulis entri shopping sebelum nie; tapi this time aku nak rekemenkan beberapa tempat lain pulak. Yeeehaaa!!


shopping di london
>Camnielah rupa selepas balik daripada Portsmouth<


shopping di london
>Dalam bas menuju ke Portsmouth : yeehaa!!<


Recommendation One : Portsmouth Factory Outlet
Explanation : Kalau kengkawan yang datang London minta aku rekemenkan tempat shopping paling best, memang aku akan rekemenkan yang nie first dalam list. Kat sini ada dalam 85 designer outlets termasuklah Ted Baker, Timberland, Clarks, GAP dan bertimbun-timbun lagi brand lain. Cara paling senang nak ke sana adalah dengan ambil bas daripada London ke Portsmouth dan perjalanan hanya selama 2 jam. Aku selalu rekemen untuk pergi pagi dan balik lewat petang. 5 jam kat sana pun dah cukup untuk shopping sakan kan? In terms of deal, discounts, accessibilities dan sewaktu dengannya : memang aku highly recommend Portsmouth Factory Outlet.

Recommendation Two : Bicester Village Factory Outlet
Explanation : Kebanyakan pelancong di Malaysia mesti dah pernah dengar pasal Bicester Village nie kan? Yang bestnya pasal factory outlet nie adalah bebarang yang terlampau mahal leh jadi mahal; bukan murah tau!! Aku tak pernah pergi ke Bicester Village sebab aku rasa tak berapa nak worth it pergi sana memandangkan brand-brand di sana adalah hanya yang luxury punya. Aku dengar rumors yang pelancong-pelancong dari China dan Arab selalu datang lepak sana dan bawa beg kosong untuk shopping. Oh ya, nak pergi ke sana; korang boleh naik train daripada Marylebone Station di London ke Bicester Village dan naik bas selepas itu untuk ke factory outlet nie. Payah jugak kan?!


shopping di london
>Clarks Village : Agak payah kalau nak ambil public untuk ke sana<


shopping di london
>Burberry dan premium luxury brand lain boleh cari kat Bicester Village<


Recommendation Three : Clarks Village Factory Outlet
Explanation : Sejujurnya aku tak berapa tahu sangat pasal Clarks Village sebab aku tak pernah ke sana dan member-member pun tak pernah rasanya. Ada rakan pelancong yang cakap tempat nie best dan berdasarkan kepada research aku; takdalah syok sangat rupanya. Ahakz!! Ada dalam 90 outlet shops dengan pelbagai brand di sini dan memang best kalau nak shopping. Yang tak bestnya adalah nak ke sana dengan public transport memang payah. The best way untuk ke sana adalah dengan drive sendiri. Jadi bagi aku yang bergantung harap kepada public transport; nie tak best sangatlah kut *kih3!!*

Recommendation Four : Shopping di London Sahaja
Explanation : Kalau korang rasa korang takda kesempatan sangat nak pergi ke kawasan luar London untuk shopping ataupun payah nak rent kereta, aku strongly suggest untuk korang just shopping di dalam kawasan London. Selain daripada Oxford Street dan Primark (?!!), ada banyak lagi tempat shopping bebarang branded lain pada harga yang murah di London. Contohnya adalah TKMaxx, Madhouse, SportsDirect, Lilywhites dan bermacam-macam lagi. Clarks Factory Outlet pun ada kat Finsbury Park, London. Selain itu, carboot sales dan charity shops bertimbun-timbun di sekitar London untuk korang semua teroka! Marilah shopping!! (^_^)/


shopping di london
>Tak perlu pergi factory outlet pun takpa : shopping di London!!<


shopping di london
>Inilah tempat yang aku selalu lepak hari Sabtu pagi : car boot sales!!<


Itulah dia serba sedikit factory outlet yang aku selalu recommendkan untuk rakan pembaca yang datang bercuti di London. Selain daripada tiga factory outlet di atas, korang bolehlah rujuk outlet-outlet lain di sini : Factory Shop Guide. Memang ada banyak factory outlets di sekitar United Kingdom tapi korang kena fikir samada senang or tak nak pergi ke area sana tu. Papepon, aku memang strongly recommend Portsmouth Factory Outlet tu sebab dah banyak kali aku pergi tapi tiap kali pergi, mesti ada sales yang best. Wakakakaaa!! Aku nak sambung revision dan research aku pasal career nie; jadi korang doakanlah agar aku dapat peluang pekerjaan yang awesome dan pada masa yang sama, terbaik untuk aku. InsyAllah!!


*Shopping pun shopping jugak : jangan sampai overspent dahla kan?!*
[Minta maaf kepada semua rakan pembaca sebab jarang sangat update blog sekarang]

42 comments:

Anonymous said...

macam dah lari je tajuk dr isi tu...tajuk kata london united kingdom,tetiba portsmouth factory outlet...hehe
- F. albanna

Long Haffiz Long Hassan said...

hahahaha..
Faiz..biasalah idup..sebab orang datang london sllunya dulu..tp tu la, ttba kuar Portsmouth..lol XD

Syakira Hazwani said...

yeah,,incik long hupdate! hahaha

sha my heart said...

wah, bestnya jalan2.. =)

btw,, good luck ye =)

jom join segment kenangan persahabatan masa sekolah rendah.
jemput join segment ini ya =)

Rozuan Ismail said...

mesti baju branded kat sana murah giler kan.bestnye

m.u.l.a.n said...

tqs for sharing.. mana tau sampai sana lagi sekali satu hari nanti..

jan said...

jelesnye -___-

Syafiq Ahadin said...

bestnye kalau kena belanja p sana.... hehe!

NenetPenne (NP) said...

2 kali i shopping kat Bicester Village dalam tempoh seminggu..tu pun rasa tak puas...
bagi i, i suka this place...
oxford street lagi lah i suka...

ahmoi_chanteq said...

best nye klu dpt shopping kt cni......=]=]=]

ridoma said...

wah bestnyer da abis blaja.. doakan ridoma brjaya di mesir plak nnti.

myra abdullah said...

huuu.jeles giler!
akn ku smpai disane satu hr nnti.haha *berangan.

hidayahjamal said...

bila tah agaknya leh jejak kaki kat UK..tgk suda. krim salam satu UK...doakan kite nk kesana gak..tp kene kumpul duit dulu ler

shopping london mmg cool k

kak ina kl said...

kalau di tukar duit RM terasa mahal lagi kecuali masa beli kat car boot sales..

kak mah said...

Bilalah akak nak sampai kat sini.

NHAR said...

shopping 5 jam di outlet adalah tidak cukup sebenarnya. sekurang-kurangnya 8 jam diperlukan. tambah lagi time black friday. tengok semua barang murah-murah belaka lalu mata jadi juling tak tahu nak beli yg mana.

eita said...

best nya dapat shopping

Miss. Tina said...

Bab shopping nih mmg best bile baca hehehe....anyway best of luck for your career advancement.

rahimah said...

habis la duit

Ameer Faris Azman said...

takpe..nnti balik Malaysia bleh g Johor Premium Outlet pulak.. best jgk ! all branded one.. hee ;)

Indonesia Ku said...

trimakasih telah berbagi pengalaman gan..selamat bekerja dirantau..salam.

ina said...

bestnya shopping! :)

Cik Rose Cute said...

jelesnya...bestkan shopping kat sana...

DH said...

Dah lama xsinggah blog ni..
xsangka awk suka shopping jgk.. :D

Azza Afdzal said...

bestnya..
ntah bile la leh g cne

Eurika Afiqa said...

seronoknya blh shopping bnyk2..ntah ble la baru blh g sana, huhu :)

beckhrooy said...

Bagusnya dpt shopping

zatiey said...

bestnye..bile lah sy dapat p sane...

loveheaven07 said...

nice entry nice pics hehe....bila nak balik malaysia tue...jauhnya kat london,happy day ea xD

^_^ Zaza Nur Iman said...

bestnya.. :)

senyumSOYA said...

jeles T.T~

heee~

Dania Eryati said...

wah semakin meriah...agaknya ntah bila sy ke sana...

huda jamil said...

wah untunglah dapat hidup dekat sana. btw, macam murah je barang2 sane. shopping ape bagai. yeke murah?

[sutera kasih] said...

seronoknya baca...teringin nk p sana huhu

iaryylr said...

wah car boot sale yang syok dengar tu :)

iaryylr said...

wah car boot sale yang syok dengar tu :)

~tYa~ said...

seronoknya..bila la agaknye dapat g london

Koding said...

Singgah shopping online di sini...
hehehee...

Jemput singgah ke blog Koding...

Anna said...

mau dong bs tanya2 ttg london,, bersedia?? email aku ya.. oktavianaa@yahoo.com

♥ Nana BamBam ♥ said...

ada ole-ole takk? hehehhe :P

fariha hayati said...

besssttnyee laa..!! entah bila akan sampai kat sana.. urmm.. nak buah tangan..! hehehe.. :)

London Stay said...

Assalamualaikum,

Tumpang iklan ye. JIka anda mencari accommodation di London buleh la masuk ke blog kami. Terima kasih ya :)

45londonstay.blogspot.com/

    Related Posts with Thumbnails