My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Saturday, January 25, 2014

4 Tips Untuk Backpackers : Travel Tips Murah

Selama tiga tahun di London, aku sempat untuk travel ke puluhan destinasi menarik di Eropah termasuklah Barcelona, Paris, Munich dan banyak lagi. Walaupun allowance bulanan yang takdalah tinggi sangat, aku masih mampu untuk cover banyak area berbekalkan semangat backpacker. Maka dengan itu, aku decide untuk share dengan rakan pembaca semua beberapa tips sebagai seorang backpacker – bagi membolehkan korang travel dengan minimum cost yang mungkin tapi pada masa yang sama still enjoy the journey.  Harap membantu yerk! XD


>Hanya ber-bag pack yang ringan travel ke mana sahaja<


>Pepagi punya snap di Portugal : nyaman betul<



>Nak backpack nie : stamina kena tinggi sikit<



Tips Backpacker Pertama : Tinggal di Hostel dan Dorm
Maksudnya? : Mungkin ramai antara korang yang ingat bahawa hostel nie hanyalah untuk golongan muda dan macam budget hotel kat Malaysia nie kan? Sebenarnya tidak. Amat tidak! Ada banyak hostel dan dorm di sekitar Eropah dan pelusuk dunia yang menempatkan pelancong dari pelbagai jenis usia. Pada masa yang sama hostel nie takdalah seteruk yang disangka. Kekadang perkhidmatan dobi, dapur, wifi dan banyak lagi turut disediakan. So not bad kan?

Tips Backpacker Kedua : Gunakan Kaki dan Ringankan Beg
Maksudnya? : Backpacker selalunya akan bawak beg yang besar dan choose untuk berjalan kaki di sekitar bandar. Aku percaya korang pun selalu nampak backpacker Eropah di sekitar Kuala Lumpur yang bawa beg dorang ke mana-mana sahaja kan? Selain daripada cara yang amat menjimatkan untuk travel, kita dapat discover lagi banyak dengan berjalan kaki. Oh ya, untuk memastikan pengalaman berjalan kaki korang takdalah teruk sangat; amatlah direkemen untuk korang ringankan beg korang. Pack bebenda yang berpatutan sahaja. Lagipun takdalah chance untuk korang kena extra charge fees kalau naik flight kan?



>Busy mencari arah tujuan dan baca map di Berlin<


>Tengah-tengah winter di tengah-tengah Brussels<


>Macam nie lah gayanya backpackers : makan maggi jer<



Tips Backpacker Ketiga : Sediakan Plan (Ber-Buffer)

Maksudnya? : Mempunyai plan yang teratur sebelum travel ke mana-mana adalah salah satu perkara yang paling penting tapi sediakan plan yang mempunyai buffer adalah lagi penting untuk seorang backpacker. Selalunya backpacker adalah antara golongan yang suka untuk tukar plan mengikut kesesuaian dan mempunyai buffer dalam planning adalah amat membantu. Selalunya aku akan cuba plan yang terbaik tapi kalau ada pilihan yang lagi murah dan menyeronokkan, aku akan tukar terus.

Tips Backpacker Keempat : Tak Salah Jadi Kepoh dan Kecoh
Maksudnya? : Malu bertanya, sesat jalan. Setiap kali aku ke mana-mana bandar besar dan tak jumpa nak cari jalan, confirm aku akan segera bertanya dengan orang local di sana. Selalunya peta yang aku gunakan sudah cukup tapi bantuan daripada orang tempatan memang lagi penting. Oh ya, kalau korang berinteraksi dengan rakan backpackers di hostel dan dorm, mungkin korang akan dapat banyak idea, tips dan tempat untuk jejalan lain. 


>Walaupun di Istanbul : peta navigation still di tangan<



>Waktu pagi ketika musim bunga di Cardiff : gloomy tul<


>Sibuk atur plan ketika sampai di Malaga<



Aku percaya sebelum korang travel ke mana-mana sahaja; tak kisahlah samada secara berprestij ataupun sekadar ber-backpacker, tips di atas amatlah diperlukan. Dalam mana-mana trip yang korang ambil, langkah keselamatan still antara yang penting. Sediakan number emergency untuk dihubungi sekiranya perlu, research mendalam pasal area-area yang perlu dielakkan dan sewaktu dengannya. In the end : have fun and enjoy! Yeehaaa!! 


*Dengar cerita Terengganu sejuk sangat sampai nak turun salji : betul kah?*
[Alright : memandangkan berat dah naik - jom pergi serbu gym kat KLCC - selamat free] 

57 comments:

Shafiq Hashim said...

Teringin Nk Ke Sana..
huhu

http://shafiqhashim.blogspot.com/2014/01/guess-emoji-ketagihan.html

Al Kisah said...

ini kalau bujang, kalau dah berfamily, dengan stroller, macam mana pulak?

dream to be like you guys, backpack tapi sekarang dah anak sorang.. fikir panjang juga la, sebab wife tak suka jalan kaki.. hahahaha

εïзmummyHazaεïз said...

Bestnye dik.... Akak ber backpack ke vietnam jek sbb pi berdua. Hero 4 org kena tinggai hehehhe

Long Haffiz Long Hassan said...

hahahaa..betul dah korang cakap..nak backpack kalo dah ber-family memang payah sikit...hehee..time bujang dapat la XD

Bahrain said...

Seronok tu berjalan ke luar negara. Thanks for the tips. :)

mamawana said...

Assalamualaikum
Gud tips. Yg penting kaki kena kuat stamina kena bagus mantop... Pitih tetap mesti ada utk emergency case...dok gitu?

Aee Noyou said...

Assalammualaikum..untung aah long hafiz dapat melihat negara orang..good luck yer !! perkongsian yg menarik.

Nur Madihah said...

kalau pergi dengan family mesti best! Thanks for the tips! ^_^ Untunglah dapat pergi jalan2 cari pengalaman. huhuhu

PrincessAyuni said...

macam best jer, tak payah bawak banyak barang...mudah ke hulu ke hilir...

Sofea Lang said...

Nice tips...! Blh plan nk g eropah.... Doakan ye... =)

Nur Shafiq said...

Useful tips yeah for backpackers :)brussels,one day maybe :l

Amirah Su'aidah said...

teringin nak berbackpacker. teringin nak pergi oversea.. tak ada rezeki lagi

Amang Berangas said...

Terima Kasih Tipsnya abang.

MISS DIVA said...

gud info bro.

shasha yacob said...

NIce sharing. ada juga dalam hati nak ber travel ke negara orang. tunggu sat aku kumpul duit. bljar rajin2. baru dapat pi sana.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah.. mesti menarik pengalaman travel.. bagus tips backpacker ini, sangat bermanfaat.. :D

Huny eda said...

BESTNYA..dapat travel..saya belum ada pengalaman lagi nak travel ne..seronok sangat tgok orang travel...

SKDTHO said...

Teringin sangat nak travel ke sana...

Ana Solehah DI said...

Assalamualaikum..Indahnya ciptaan Allah..Segala yang ada di langit dan di bumi bertasbih kepada Allah..

Sheqynne Hotloverzs said...

falling in love with ur life!

Kdsvizra said...

Panduan yang sangat menarik. Saya bersetuju sangat dalam bab merancang, bila melancong terlalu banyak tempat yang ingin dilawati, tanpa perancangn rapi kita akan 'lemas' dengan semua tarikan itu.

Nur Khairiah Irwanie said...

nice tips =)

Cik Anis said...

Datang balas kunjungan sang perantau ^_^

jom skali lagi ke blog cik anis pulak www.anisfadliyana.blogspot.com

Cheqna said...

Saya masih tak pandai travel "ringan" so backpack travel tak lh lagi but tq for d tips. :-)

Ar Eirza Japar said...

bestnye travel...good tips & info...anyway jom bg idea..mane tau bertuah leh dpt hadiah free

http://eirza.blogspot.com/2014/01/nak-hadiah-free-tak-jom-grab-peluang-ni.html

Obat Maag said...

Terima kasih informasinya
http://goo.gl/F88Qsp

obat tbc said...

terimakasih atas informasinya
goo.gl/6YKEFY

obat tradisional kolesterol said...

wah, seru bgt :D

Mimi Suke Cupcake said...

Impian honeymoon saya one day ialah nak bawak backpack pergi travel , pasti syiok ! Hehe

pengobatan hepatitis said...

http://goo.gl/svTB0e
terimakasih atas informasinya sukses selalu

Syarafina Zaini said...

salam..

betul.. jadi backpacker, stamina kena kuat.. tapi, untuk perempuan susah kot nak ringankan beg.. hehe.. alih2 kitorang request dkt hostel utk park beg sebelum keluar jalan2.. tak tertanggung rasanya ke hulu ke hilir dgn beg besar..

anyway, nice tips.. :)

Zana Hassan said...

thanks for info :)

pengobatan herpes said...

terimakasih atas informasinya

Faridzul said...

Thanks 4 sharing.. memang banyak tempat nak pergi lepas ni. :)

obat benjolan di leher said...

terimakasih atas informasinya

keputihan said...

hari yang cerah

http://goo.gl/0Gqdxo

kista said...

semoga selalu banyak kebahagiaan.

http://goo.gl/TZN1gw

Rose Azadir said...

Assalamualaikum…thx for the tips...anyway saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Hotel Murah di Jakarta said...

terimakasih banyak indonya :D

anakMommy said...

macam tak larat je nak usung bag tu...hehe

obat leukimia tradisional said...

terimakasih atas informasinya

cara mengobati darah tinggi said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu

budak said...

bestnya backpack..kalau sorang2 mesti lagi adventure :)

obat herbal alergi said...

Terima kasih banyak atas semua infonya, salam sukses..
http://goo.gl/5zJIpW

cara mengobati tulang keropos said...

terimakasih atas informainya
goo.gl/ep2sgo

Mohamed Rafiq Sulaiman said...

Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog...

Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

@

http://homestay-london.blogspot.co.uk/

TQ n sorry again..

obat penyakit diabetes kering said...

terimaaksih atas informasinya sukses selalu gan

obat benjolan di ketiak said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu gan

obat penyakit diabetes kering said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu gan

obat tradisional tipes said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu gan

obat benjolan di payudara said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu

obat flek paru paru anak said...

terimakasih atas informasinya

obat hepatitis said...

terimakasih atas informasinya sukses selalu gan

obat gula darah said...

terimakasih atas informasinya gan

obat stroke ringan said...

terimakasih atas informaisnya gan sukses selalu

lyana yana said...

I suka travel !

wawan said...

Asyik betul ya pemuda malay bisa pergi jauh sampai ke banyak negara! Salam sukses dari saya saudara serumpun di Jakarta!

    Related Posts with Thumbnails