My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Saturday, July 30, 2011

Seminggu Lebih Tour Semenanjung : 3 Ragam Aku Perasan

Kalau mengikut jadualnya, Contest LongHaffiz.com : Behind the Photo akan berakhir pada hari pertama Ramadhan yakni hari Isnin nie. Namun atas permintaan beberapa pihak, aku melanjutkan contest tersebut sehingga hari Jumaat, 19 August 2011. Jadi bagi sesiapa yang belum join contest nie, inilah peluang korang untuk turut serta dan memenangi pelbagai hadiah branded yang telah disediakan termasuklah cermin mata hitam GUESS, leather purse FOSSIL dan juga bebarang Calvin Klein untuk cabutan bertuah!! Oh ya, aku minta maaf sangat-sangat sebab agak lama mendiamkan diri. Aku baru sahaja kembali ke Terengganu selepas seminggu lebih tour beberapa negeri. *wakakakaaa!!*


malaysia tour>Coconut Shake Klebang di Negeri Melaka : Nyum3!!<


malaysia tour>Bulan puasa tahun lepas aku ada tulis entri pasal kuih-muih<


malaysia tour
>Menikmati BlackBerry sambil menikmati Cendol Pulut Tapai<


Hari Selasa minggu lepas sehingga hari Khamis yang lepas, aku telah tour beberapa negeri termasuklah Pahang, Melaka, Kuala Lumpur dan juga Kelantan. Dalam tour seminggu lebih nie, aku sempat untuk berjumpa dengan kengkawan aku di Malaysia sambil lepak-lepak around. Selain itu, aku turut berpeluang meninjau pelbagai peristiwa dan ragam di Malaysia yang confirm akan aku rindui once aku kembali semula ke London nanti. Antaranya ialah :

Ragam Malaysia 01 : Penuh Dengan Pelbagai Branded Berjenama Walaupun Hanya Tiruan
Penerangan Ragam di Atas : Semasa aku lepak di Kuantan, aku terjumpa pelbagai bebarang branded yang dijual secara terbuka di hadapan Terminal Bas Kuantan. Ada Onitsuka Tiger, ada Armani Exchange dan pelbagai jenama lain. Once ditanya, aku diberitahu bahawa itu adalah Tiruan Gred A dan harganya pun hampir semahal di London masa aku beli di sana. Selain itu, cermin mata tiruan Ray Ban dan baju tiruan Lacoste turut dijual secara berleluasa di mana-mana sahaja. Namun itulah kehebatan negara kita yakni mampu menghasilkan bebarang branded walaupun hanya sekadar tiruan. Bagi yang mempunyai bebarang original (errrkk..termasuk aku sekali kot), mungkin agak rasa tak puas hatilah. Ahakz!!


malaysia tour>Setelah bertahun rasanya tak aku sampai ke Kuantan<


malaysia tour>Terminal Bandar Tasik Selatan yang ternyata amat awesome<


malaysia tour
>Bebarang branded tiruan : Malaysian memang expert yang amat<


Ragam Malaysia 02 : Makanan di Malaysia Amat Murah Tapi Berbeza Ikut Negeri
Penerangan Ragam di Atas : Masa aku jejalan di Kuantan, aku habiskan banyak duit untuk makanan terutamanya makan di Mamak. Namun sempatlah jugak aku menikmati kesedapan pelbagai jenis makanan termasuklah cendol pulut. Makanan di Kuala Lumpur pun boleh tahan jugak mahalnya tapi di Melaka, aku still mampu untuk survive. Tapi once di Kelantan dengan budget yang boleh dikatakan kecil, aku berjaya menikmati pelbagai jenis makanan seperti ayam percik, cendol pulut tapai, nasi lemak ayam, nasi kerabu dan macam-macam lagi. Memang aku akui makanan di Malaysia teramat murah tapi hanya di sesetengah negeri : terutamanya Kelantan. (^_^)/

Ragam Malaysia 03 : Malaysia Indah, Orangnya Pun Indah : Tapi Transportnya Tidak
Penerangan Ragam di Atas : Malaysia memang amat indah dan cantik walaupun aku lagi suka cuaca di London sebenarnya. Ahakz! Tapi ketika berada di Kelantan, aku nampak ramai girl-girl Kelantan yang cun dan indah di mata. Alhamdulillah. Itu yang sebagusnya!! *kih3!!* Semasa aku di Kuala Lumpur, nampaknya ada peningkatan sedikit dalam pengangkutan awam terutamanya yang dikendalikan oleh RapidKL. Yang mengecawakan adalah dengan perkhidmatan KTM yang aku seboleh-bolehnya mahu elakkan semasa travel. Aku rasa setiap kali aku menunggu tren KTM di KL Central, confirm akan mencecah hampir setengah jam. Amat mengecewakan!! TT__TT


malaysia tour>Di Pantai Batu Buruk Terengganu : Malaysia di hati<


malaysia tour>Makan sebanyak ini pun hanya berkos kurang daripada RM50<


malaysia tour>Keropok goreng yang memang awesome kalau di Terengganu<


malaysia tour>Last picture for my journey which gonna never end<


Itulah sedikit sebanyak ragam dan situasi yang dapat aku perhatikan sepanjang perjalanan aku memusing beberapa negeri minggu lepas. Ada pelbagai lagi situasi dan ragam lain termasuklah ditawarkan dengan perkhidmatan pelacur di Kuala Lumpur, diberi peluang membeli handphone curi dengan harga yang amat murah dan pelbagai lagi. Namun pelbagai situasi dan ragam inilah yang menjadi corak dan warna kepada komuniti masyarakat Malaysia. Oh ya, kalau diizinkan Tuhan : insyAllah aku plan nak pergi Kedah dan Johor sebelum kembali ke London. Kalau sempat tau!!


*InsyAllah akan aku siapkan satu entri sempena menyambut kedatangan Ramadhan*
[Hari nie adalah hari terakhir untuk qada' puasa : Besok sudah tarak boleh bai!]

27 comments:

nashina rika said...

dah follow :)

http://hellonashina.blogspot.com/

Jiejah Gorjes said...

wow dalam masa seminggu byk negeri dia bleh pi??? dasatttt

Anne Nurain said...

bestnya jalan2..
lg best klu ngan kawan2 kn? =)

janaheaven said...

coconut shake di mlaka mmg terbaikkk......=)

Miss A said...

wahhaaa!!

picture last sekali tu happy gile nmpk! haha

TYNTHA LANA said...

Menci hang,makan sedap2, travel syiok2,hahahaha, jelez weh T___T

MisS HoNeY said...

best nya jejalan

hana nabihah said...

MEMANG BEST DAN JELES TENGOK ENTRI INI ! DALAM SEMINGGU DAH DAPAT BERJALAN2 >_< LEPAS TUH COCUNOT SHAKE TUH MEMANG BEST AR :D

muhammadnurislam said...

seronoknye dapat pergi makan angin.. :)

http://syairsimujahid.blogspot.com/

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

welcome to ganu bro...

le kali dtg lagi :)


excellence!

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

welcome to ganu bro...

le kali dtg lagi :)


excellence!

Nina Athira-misu said...

sedapnyer coconut shake tu..naseb hari ni blom pose..

♥♥ arabella ♥♥ said...

coconut shake! i loike:)
da lme x vacation..
btw, da join ur site..

Cahaya Fajar said...

best kot jln2....>.<

♥ Cik Nur Elyana ♥ said...

bestnya.anyway,da folo eu

anis aneesa said...

perghh,gi kuantan ngan tganu x gtaw..kalo x,leyh bwk jalan2 area sni..hee..

Cik Ca'ah said...

tudiaaaaaa
censored sket part makanan tu
tengah posa ni
hahaha~

Anonymous said...

BRO, BILE BALIK LONDON??

Mimie. said...

wahhh bnyak nye tour negeri.ermm tang brg tiruan tu mmg byk skrng tpi mostly dr china & thailand kan..ntah lah hehehe :)

p/s ; coconut shake tu terliur! hahaha

Suzana.Sukri said...

terengganu da best :) hekhekhek

sha my heart said...

wah, menjelajah Malaysia ya..

best kan..

Tak boleh la nak bandingkan Malaysia dgn London. Malaysia negara mmbangun sdgkan England negara maju.

walaupun hujan batu di negeri org, hujan emas di negeri sendiri.

N A T A S Y A ツ said...

wah, sedap nye !
belanja sini la ! *tak malu*

hehe, saya follow ^_~

Ringgo said...

ermm.. banyak tempat tu ..
bebarang tiruan ni banyak dari thailand dan cina bro ..
malaysia ni cuma pengimport / transit ja ..
kalu survey harga tu jauh lebih murah dari ori .. kualiti ada yg ok ..

Himmymaru said...

wah, bestnya g travel...
neway, terliur tgk coconut shake tuh...
gulp... :)

Si kOtAk HaTi said...

terbaek dari malaysia...hehe (^_^)

leeya abdul said...

buat tour d'semenanjung yea sebelum ramadhan. salam ramadhan al-karim dari k.leeya.


datanglah singgah http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/08/di-antara-fatwa-dan-takwa.html

sLpmEpLz™ said...

rindu kuantan!

    Related Posts with Thumbnails