My Followers Who Follow My Blog

Loading...

Thursday, October 27, 2011

Hari Kedua di Barcelona : Jejaki Laut dan Makanan Laut

Sementara menunggu sejam dua lagi untuk ke kelas, sempatlah untuk aku sambung kisah perjalanan kami berempat ke Sepanyol : yakni Barcelona pulak kali nie. Last time aku dah cerita pasal hari pertama di Barcelona dan kali nie sambung untuk hari kedua pulak. Selepas sahaja bangun untuk sembahyang Subuh, kitorang terus bergerak ke pasar basah La Boqueria di Las Ramblas untuk dapatkan bekalan makanan. Oh ya, Barcelona nie terletak tepi laut tau dan berbeza dengan London yang jauh daripada laut. Maka inilah peluang kitorang untuk menikmati hidupan-hidupan laut yang segar. Nyum3!!


barcelona attractions
>Perghh!! Kat Malaysia or London manalah dapat sefresh nie kan?!<


barcelona attractions
>Ada banyak pilihan : 60 Euro kitorang habiskan di sini<


barcelona attractions
>Tengok makcik nie : pro dan expert punya skill tul<


barcelona attractions
>Pilih! Pilih!! Mana satu yang paling sedap nie?!<


barcelona attractions
>Inilah dia lebh kurang permandangan waktu pagi di pasar basah<


barcelona attractions
>La Padrera : salah satu binaan terbaik arkitek Barcelona<


Sesampainya di La Boqueria, kitorang terus tour market yang besar tu dan terus target anything yang perlu dibeli. Last-last kitorang sampai kat satu kedai makcik nie dan terus beli ikan, udang, sotong dan anything yang perlu. Kalau tak silap aku, kitorang habiskan dalam 60 Euro kat kedai makcik tu sahaja. Pas dah habis usha La Boqueria, kitorang kembali ke hostel kitorang dan masak separuh daripada ikan, udang dan sotong tu. Oleh kerana kekurangan bahan masakan, maka kitorang just masak semuanya goreng dengan serbuk kunyit dan makan dengan sos. Kira cukuplah tu untuk breakfast. Papepon memang fresh dan bermutu tinggit tul hidupan laut kat Barcelona nie. Ahakz!!


barcelona attractions
>Tak tahu bangunan apa : tapi cantik<


barcelona attractions
>Inilah dia La Padrera yang aku tunjuk entrance tadi<


barcelona attractions
>Sekali sekala kenalah beli kasut Jimmy Choo kan?!<


barcelona attractions
>Jimmy Choo outlet di Barcelona : Bangga as Malaysian<


barcelona attractions
>Kitorang sedang munuju ke puncak bukit untuk tengok Barcelona<


barcelona attractions
>Satu Barcelona : permandangan daripada puncak<


barcelona attractions
>Aku berada di puncak kepada puncak : gayat pun ada<


Kitorang hanya stay semalaman di hostel nie : maka kitorang kena pack dan pindah ke hostel lain pulak. Selepas dah langsai makan, kitorang kemaskan bebaran, check out dan travel ke next hostel pulak. Next hostel yang kitorang akan duduk nie adalah terletak di tengah bandar Barcelona. Pas dah siap urusan check in, kitorang berjalan kaki ke next attraction yakni La Pedrera : satu lagi binaan terbaik arkitek Antonio Gaudi. Memandangkan tourist yang ramai dan kitorang pun tak berapa nak minat dengan binaan-binaan nie, so kitorang just bergambar yang perlu. Selepas itu kitorang naik metro untuk ke Park Guell yang mana kitorang dapat tengok Barcelona daripada puncak. Nak panjat puncak tu memang tak leh nak cakap apalah : memang memenatkan yang amat. Sigh!!


barcelona attractions
>Tak dapat beli : posing pun dah cukup kan?!<


barcelona attractions
>Hard Rock Cafe Catalunya di Barcelona<


barcelona attractions
>Cuba korang gitau aku : cam mana dia leh terapung?!<


barcelona attractions
>Pemandangan menarik kalau korang masuk Hard Rock Cafe<


barcelona attractions
>Las Ramblas : kawasan nie bahaya sikit, jadi hati-hati<


barcelona attractions
>Dah penat tapi lepas nie nak ke mana pulak yerk?!<


Oleh kerana member aku nie kepingin nak ke Hard Rock Café Barcelona, kitorang kembali semula ke jalan utama Las Ramblas. Memang ramai orang tapi memandangkan Hard Rock Café dia pun besar, maka aku takda sebarang kritikan. Ahakz! Member aku tu sempat jugaklah angkut baju Hard Rock Café tapi aku lak, sempatlah bergambar secukupnya. Pas dah settle dengan urusan di Hard Rock Café, kitorang berjalan sekitar Las Ramblas menuju kea rah pantai lagi sekali. Memandangkan memang dah penat seharian, maka lepak kat pantailah pulak. Nanti balik London dah tak dapat nak jumpa pantai balik dah. Wakakakaaa!! Kitorang lepak tengok pantai tau : bukannya lepak tengok orang di pantai. Tapi sekali sekala apa salahnya kan?! (^_^)/ Pas dah habis lepak, kitorang ke satu shopping complex yang terletak agak luar Barcelona untuk beli coklat. Nyum3!! Makan lagi?!


barcelona attractions
>Ada satu kedai nama Kuala Lumpur tapi no Malaysian goods<

barcelona attractions
>Arc de Triumph : kawasan nie tak ramai sebab lewat petang<


barcelona attractions
>Sila ignorekan posing mamat di atas dan fokus kepada laut<


barcelona attractions
>Budget tengah bertafakur la kut mamat nie kan?!<


barcelona attractions
>Dating? Skandal?! Ataupun apa?!!<


barcelona attractions
>Ternampak masa tengah jejalan : cam cool giloss<


barcelona attractions
>Last but not least : bergambar di depan Parliament de Catalunya<


Walaupun hari dah mula nak gelap, kitorang still rasa cam mampu untuk travel walaupun memang bahaya travel waktu malam di Barcelona. So, kitorang naik metro dank e next destination yakni Arc de Triomf. Arc de Triomf nie hanya sekadar pintu gerbang yang besar cam kat Paris, Berlin dan juga Marble Arch, London. Tapi nak pastikan bebetul bermakna, kitorang just bergambar dan berjalan sekitar taman Parc de I’Estacio del Nord berdekatan. Jalan-jalan sampailah ke lewat petang dan mula nak malam. Once kitorang sampai di hostel, kitchen hostel dah nak tutup. Tapi sebab admin yang baik hati, kitorang diberi setengah jam untuk guna kitchen hostel. So, dalam setengah jam tu : kitorang preparekan lebihan makanan laut kitorang yang dibeli sebelah pagi. Memang huru-hara tapi still sedap. Nyum3!! Oh ya, kalau korang nak tahu : kitorang dapat mixed dorm yang ada girl korea tapi masa tu memang dah ngantuk gila, so whatever!! Yeeehaaaa!!


*Okay! Serious dah lambat nak ke lecture!! Dua jam lebih jugak aku taip entri nie*
[Next week Shinee datang London sempena Korean Film Fair di London : Jeles tak korang??]

51 comments:

akmal afiqah said...

wohooo. besttt! bila nak datang beijing lak??

Cik tikah said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Syafiq Ahadin said...

wow! masih tertanya, camne boleh terapung benda tuuuuuu?????

awesome yang teramat!!!!

bella luna said...

aku pun tertanya2 cane benda tu terapung,explain plz,..

khalifah said...

woww..!..bestnyaaa..bila la diri ini nk sampai sana..eheh..truja tgt ur picturesss..btw,tthx 4 coming to my blog..:)

HaiDa HiDa said...

bestnya jalan2..
a'aa la mcm mne leh terapung tu??

♥ shaheizny ma ♥ said...

wooww.. bestnyee.. bila la agaknya daku mnjejak kaki ke sana..

NZ said...

wah, excited daku tgk kamu berjalan2. hehe.

:))

El-Janna said...

amboiiiiiiiiii jeles la mcm ni-.-"

sobs sobs

ken said...

beautiful barcelona :)

kak rose said...

pergh!!! seronoknye!!! shine??? ala....saper tu eh? cam pena dgr je? (^__~)

izyantyPersonalTaste said...

wahhh bestnya dpt travel..jelous ok he3..

secantikmanis said...

jeles jeles dan jeles dan jeles

siti nor atika ruslan said...

wow..best nye...:)

Adda Fie said...

salam kenal.. wohooo ! sonok sehhh :)

harleena said...

best jalan2 kat barcelona. happening. Lain kali, akak nak gi lagi sana.,.

Cik Tie@Akak said...

mmg bangunan tu cantik/kreatif...

hidayahjamal said...

bnda tu terapung sbb maybe..mesti ada trick kan..benang xnmpk kot ada situ sebb tu bole tampung..

atau mmg ringan je patung tu terapong jelah haha

next entry lagi..i'll wait :)

~idaman~ said...

Salam..bagus tu..anugerah terindah ialah melancong..

hibari said...

seronoknye..pi london buat ape? study ke?

najihatussolehah said...

bestnye...huhuhu..

nuruhuda_329 said...

kita pon pegi jugak..tapi dlm mimpi je hahahhaha =P

misTeaRed said...

jelesnye~nk itot...

s_u_z_a_n_a said...

waaa,,bestnya..jelez aih.. :D

hazanis said...

bestnya berada d kota london..

ehem kita dah lama follow dia.....hoho..:P

sis92 said...

ehem sis dah lama follow kamu..
bertuah la awak belajar sambil makan angin:)

batu kat laut tu unik :)

Cik Kasih said...

nk ikot weh..huhu

Eera Shera said...

walopon awak x suruh folo, nak folo gak..hehe

besnye dapat tgk tmpt org ;)

Lieyanna Esmeralda said...

bestnya...

neway, dah follow ur blog...


kalau sudi, singgah n follow my blog juga ye.. :)

Yuri Atisha said...

Okey... serius sangat sangat sangat sangat sangat jelez... dpt jumpa SHINee, dpt ambik gmbr kat tmpt cntik2... bilelah nak pergi sne.... :(

Hanif said...

syok dapat jalan2

sarah hanafiah said...

okeh best .nak pegi jugak .

naiemah_ramli said...

bertuah badan ha..huhuhu..
tgk gmbr pown jadi lah..hihihi

Eyka said...

ok best..dan sgt jeless..-.-

ohsem tempt itu...nakk gi jgk T.T

Qaseh Qistina said...

wah,,bestnye dapat jalan2..nnt nk g jgk la...berangan dulu..ngehh

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

halamak . bestnye :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

halamak . bestnye :)

BHAIHAQI COOL said...

Wahh~~ utg la , dpt g luar Negara .. :D

Amir Baker said...

Bestnya kalau aku dapat blajar kat sana. Bercita cita ni. besh la awak kan~~~~

Ayu Aurora said...

ohsem ... !! teringin nye nk further study ke sne. Mesti best duduk oversea .....

Amierah Nabillah said...

tak sabar nak pergi Barca jugak! :DDD

caliph shuriken said...

bro, unik laa binaan la padrera tu ^^

ishiko said...

fuuuuuuu... kota idaman.. bestnyaa...
ole-ole ada?

siti hidayah said...

Awak ditag oleh saya. tengok link nie

http://dayahpunyerbelog.blogspot.com/2011/10/kena-tag-okeh-baiklah.html

Salam perkenalan =)

kak zmah said...

Memang best dapat travel macam ni...

Elie Lily said...

kem salam orang2 kat sana! :)

Xavi De said...

perghhh...terbaek r.....

izryn said...

X jumpe messi ker?

ReYnn said...

seronok la kan =='
bhaha! :D bez la hang duk luar,dpt jln selalu..jgn lupa bw balik cenderahati tau =)

Kak Long said...

seronoknye dpt ke luar negara..kak long ni ntah bila dpt merasa kn..luar negara yg pernah pegi pn setakat thailand je la,tu pn rombongan universiti..

Ida Zaini said...

bila lahhh nak sampai sini nie...soon...soon insyaAllah....:)

    Related Posts with Thumbnails